Govan Brown


 

ROYAL ONTARIO MUSEUM
100 QUEEN’S PARK CRESCENT, TORONTO, ON

  Square Footage: 7,650
  Market Sector: Institutional/Government
  Architect/Designer: B+H Architects
  Electrical Engineer: Mulvey & Banani
  Mechanical Engineer: Mulvey & Banani
  Landlord: Royal Ontario Museum

  Download Case Study

In 2009, the Royal Ontario Musuem retained Govan Brown’s services for a very interesting project. The goal of the project was to turn the former “Rain Forest Exhibit” into a space for parties, museum events and temporary exhibits. This flexible museum space was comprised of 7,650 square feet and required an extensive project scope to transform the area into the space our client had envisioned. From the outset, this project was unusual. Work had to be halted for three weeks due to the discovery of asbestos in the museum walls. After our asbestos abatement, work was further stalled  by  a City of  Toronto strike. The strike compl-

icated the process of receiving mechanical and electrical clearance however our team contacted specialty  engineers to sign off on the respective systems without further delaying the schedule. Another unique challenge we encountered was accepting  deliveries. We had to use extreme caution when accepting deliveries as we could only access the site through the 2nd floor entrance - near both the mineral and dinosaur exhibits. Regardless of the obstacles, we were able to fulfill the design intent. To complement the existing integrity of the heritage  aesthetic, we installed glazing partitions. Other work included replac-

ing  light  fixtures, extensive electrical and mechanical work and an abundant amount of HVAC work. Maintaining the building’s historical aesthetic was paramount in the construction as well as ensuring the safety of all surrounding exhibits. The Royal Ontario Museum project was a great showcasing of Govan Brown’s ability to problem solve during any phase of construction; we were able to resolve issues despite all obstacles. The museum is such an important facility in the city of Toronto and we were happy to have delivered such a successful project.